Design a site like this with WordPress.com
Get started

LISTA LUI SCHINDLER, 1993, regizor: Steven Spielberg

Recenzie realizată de Sabina Balmuș, clasa a XII-a E2

„Lista lui Schindler” este un film american, apărut în 1993 ce are la bază o realitate cruntă, aducând la lumină modul în care au fost evacuați evreii din propriile case și o infimă parte din chinurile la care au fost supuși în Holocaust, accentul fiind pus pe acțiunea salvatoare a lui Schindler, care din tipologia omului cinic, pasional, risipitor se transformă în salvatorul evreilor, riscându-și viața și libertatea. Astfel, în plan central se află omul de afaceri Oskar Schindler, care inițial profită de aceștia, punându-i la muncă pentru firma lui, evreii reprezentând mâna de lucru ieftină, dar care ulterior devine salvatorul lor. El, cultivând intens prietenia ofițerilor naziști, reușește să își dezvolte o afacere profitabilă. Pe măsură ce șicanele asupra evreilor se transformă în agresiuni, torturări și crime, Schindler împreună cu administratorul afacerii sale, Stern, va pune la cale un plan de salvare a câtorva mii de evrei, păcălind sistemul. Cu toate acestea, el realizează că nu va putea să-i țină la infinit departe de lagărele de gazare și decide să-și creeze propriul lagăr în care evreii să aibă parte de hrană și siguranță. La auzirea acestui zvon, evreii se înghesuie să se înscrie pe lista lui Schindler pentru a ajunge în lagărul său, lista reprezentând șansa la viață. Schindler plătește un preț uriaș, investind tot profitul pe care-l obținuse prin intermediul afacerii pentru salvarea acestora. Odată cu prăbușirea nazismului, evreii sunt eliberați.

Acest film este plin de scene cu un impact puternic emoțional. L-aș recomanda tuturor, sunt atâtea lecții mici, semnificative, de viață, presărate în fiecare întâmplare. Una dintre scenele mele preferate este cea de la sfârșitul filmului, în care Schindler dă dovadă de o empatie deosebită, atunci când acesta primește un inel de aur cadou din partea evreilor ce avea gravată inscripția „Cel care salvează o singură viață salvează întreaga lume.”, reproșându-și că nu a făcut destul, estimând câte alte vieți ar fi putut salva prin vânzarea unor obiecte materiale.

Prin intermediul acestui film putem face o conexiune cu societatea actuală, în care oamenii încă au obiceiul toxic de a-i judeca și de a-i pune în inferioritate pe ceilalți, dominând discriminarea, xenofobia și rasismul. Schindler, în viziunea mea, trebuie văzut ca o emblemă a umanității, promovând o parte dintre valorile esențiale de care ar trebui să dispună fiecare individ: compasiune, empatie, carismă. Chinurile la care au fost supuși evreii sunt acte de teribilism, niciun om nu merită să treacă printr-o experiență de acest gen. Holocaustul nu are rădăcini raționale, mii de oameni murind pentru simplul fapt că s-au născut evrei. Sunt ferm convinsă că acest film nu va muri niciodată, fiind o poveste din istorie atât de complexă din care putem învăța atât de multe.

Advertisement

Published by historicalneculce

„Crede în șansa ta!” este proiectul EUROSCOLA al Liceului Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos, proiect prin care 24 de elevi s-au angajat într-o călătorie de evoluție interioară, de descoperire a resurselor personale, de conștientizare a impactului pe care îl au propriile acțiuni în modelarea unui viitor de succes, atât în plan personal, cât și asupra celor de vârsta lor, prin forța de inspirație pe care o poate exercita fiecare prin exemplul personal de gândire și acțiune.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: