Design a site like this with WordPress.com
Get started

Articol realizat de echipa Euroscola a Liceului Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos

Cu mulțumiri domnului director Sergiu-Constantin Enea pentru informațiile oferite

Motto: „Omul nu poate deveni om decât prin educație.” (Immanuel Kant)

„Fiecare individualitate umană este un diamant multifațetat, care dobândește străluciri multiple, când un meșter plin de sârguință șlefuiește toate detaliile şi dă noi posibilități de a reflecta lumină, moment în care vedem cu toții o multitudinte de refracții si reflexii ale luminii care dau frumusețe omului.” (Dumitru BOGHIAN)

„Crede în șansa ta” este îndemnul echipei Euroscola adresat tuturor tinerilor care trec prin această vârstă frumoasă a căutării drumului personal, unde pașii celui care face alegerea proprie să prindă siguranță și încredere spre un viitor care să aducă autoîmplinire și sens. Viitorul este de multe ori învăluit în incertitudine, din perspectiva prezentului, când se făuresc cele mai frumoase năzuințe și visuri, alternând, în același timp, cu momente de întrebări și introspecții, firești acestei etape de devenire a omului.

Proiectul nostru este în esență despre oameni, ca făuritori de frumos, sursă de cunoaștere și bine, și a debutat într-un mod fericit cu o călătorie, care simbolizează, pentru noi, însuși drumul imaginar pe care îl străbate fiecare în viața proprie. Călătoria noastră a fost una spre istorie, spre trecut, spre acel trecut care dă valoare  timpurilor care s-au risipit,  ceea ce îndeamnă generația de acum la fapte care să conteze și să dea valoare timpului care va veni. Ținta călătoriei noastre a fost să descoperim oamenii care fac istorie și cum oamenii fac istorie.

Arheologia poate fi definită, în opinia noastră, drept un domeniu de cunoaștere a umanității, prin descoperirea modului de trai al oamenilor de acum sute de ani în urmă, devenind o formă supremă de respectare a înaintașilor noștri, prin dăruirea de care dau dovadă istoricii în explorarea trecutului, în pofida laboriosului și îndelungatului proces de cercetare.

Proiect LTIN „100 de ani de unitate prin cultură” (2019)

Vizită la Muzeul de Istorie a Moldovei, Palatul Culturii

Expoziția „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice”, cu piese de patrimoniu descoperite în campaniile arheologice coordonate de Dumitru Boghian și Sergiu Enea

Destinația echipei a fost situl arheologic de la Costești, un sat în apropierea orașului Târgu Frumos, loc unde elevii i-au cunoscut pe acei oameni care fac istorie. Astfel, aici a fost prima interacțiune a echipei Euroscola cu domnul Dumitru Boghian, care a devenit o întâlnire importantă pentru noi, acel tip de întâlnire în care devii fascinat de personalitatea unui om și care te stimulează să crești intelectual, să te cultivi și să năzuiești și cu mai multă motivație să acționezi pentru a te îmbogăți ca om, prin învățătură și muncă asiduă la planul de viitor. Ce a mai fost fascinant pentru noi a fost să descoperim frumoasa colaborare dintre cei doi coordonatori ai sitului arheologic, domnul Sergiu Enea, director și profesor de istorie al liceului nostru, și domnul Dumitru Boghian, care cândva i-a fost profesor la universitate domnului director și cu care de-a lungul timpului a lucrat la numeroase importante proiecte de cercetare. Astfel, am cunoscut oameni care fac istorie, prin munca lor, și am descoperit și învățat un adevărat model de  lucru în echipă, care astăzi ne bucurăm că se regăsește din plin în echipa Euroscola a liceului nostru.

Proiectul Euroscola LTIN „Crede în șansa ta”; Campania „Oameni care fac istorie”

Vizita echipei Euroscola la șantierul arheologic de la Costești, jud. Iași, iulie 2019

Din dorința noastră de a cunoaște munca domnului profesor Dumitru Boghian, am continuat explorările noastre, atribuindu-ne și noi un rol de arheologi ai succesului domniei sale și făcând și noi, la rândul nostru, „săpăturile” noastre în biografia dumnealui. Astfel, am descoperit un traseu educațional impresionant, care a condus către un CV de succes.

Proiect LTIN „Zilele Liceului” – „Profesorii lui Neculce de-a lungul timpului” (2019)

Invitați: domnul Dumitru Boghian, alături de foști profesori ai liceului, care au contribuit la prestigiul instituției

Începuturile biografiei domnului Dumitru Boghian se leagă de meleaguri sucevene; originar din Câmpulung Moldovenesc, domnul profesor parcurge anii de școală la Rădăuți, anii de liceu orientându-l spre profilul umanist, domeniu care i-a deschis orizontul pentru carte, lectură și studiul istoriei, preocupări care  l-au propulsat spre Facultatea de Istorie-Filosofie, la prima universitate înființată în țara noastră, „Al. I. Cuza”, din Iași. Studiile universitare au constituit oportunitatea unei cariere profesionale pentru care și-a descoperit vocația, cea de profesor de istorie.

Astfel, în perioada 1979 și 1991, ani importanți din viața domniei sale și-au desfășurat firul unei povești de succes la Catedra de Istorie a liceului nostru, instituție în care, de altfel, a coordonat întregul proces instructiv-educativ în calitate de director adjunct și director, între anii 1985 și 1991.

Printre preocupările sale de pedagog, a explorat potențialul de excelență al elevilor, fiind îndrumător al diferitor proiecte de cercetare științifică ale acestora în cadrul Cercului de Istorie și Arheologie al școlii. O contribuție importantă în demersurile sale de valorificare a patrimoniului local a constat în organizarea Muzeului Şcolar de Arheologie, Etnografie şi Istorie (azi intitulat „Mihai Constantin”), în colaborare cu profesorul Mihai Constantin, un proiect extraordinar al liceului nostru în care s-au implicat și elevii membri ai Cercului de Istorie și Arheologie de atunci, cu extinderea cercetărilor în zona Târgului Frumos, valorificând materiale arheologice din aproape 70 de situri și multiple piese etnografice.  Despre muzeu vom mai scrie într-un articol următor.

Pliant de prezentare a Muzeului Școlar de Istorie, Arheologie și Etnografie „Mihai Constantin”

Proiect LTIN „Zilele Liceului”; „Ziua Porților Deschise” (2019)

Vizită a unui grup de elevi din Târgu Frumos la Muzeul Liceului

Pasiunea pentru istorie și acuratețea cercetărilor de o înaltă ținută științifică, tactul pedagogic, implicarea extraordinară în actul educativ, viziunea managerială, concentrată pe optimizarea procesului instructiv-educativ la randament maxim, conturează încă din acea etapă, cea a anilor petrecuți în Liceul Teoretic „Ion Neculce”, coordonatele unei povești de succes. Toată această activitate asiduă a condus către începerea unei cariere didactice universitare în anul 1991, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, unde, în prezent, este conferențiar universitar, doctor (titlu pe care l-a obținut în anul 1999, la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, cu teza „Cultura Cucuteni în Bazinul Bahluiului”). Perioadă prodigioasă, de lucru continuu, care poate fi cuantificată în numeroasele cursuri de Istorie veche a României, Preistorie Generală, Istoria Societăţii Primitive, Introducere în Arheologie generală, Izvoarele Istoriei Vechi a Românilor, Antropologia Culturală a societăţilor străvechi, Teoria și metodologia cercetării științifice, Muzeologie Generală, Didactica Istorie în învățământul preuniversitar, Valorificarea ştiinţifică, culturală şi turistică a patrimoniului, Didactică muzeală, îndrumarea a peste 100 de lucrări de licență, rolul de referent oficial în 16 Comisii de doctorat, organizarea și participarea la 9 expoziții arheologice naționale și internaționale, însă tot pare puțin pe lângă volumul uriaș de muncă din spatele tuturor acestor realizări.

Complexitatea muncii didactice universitare este consolidată și de profilul prolific de autor de numeroase publicații științifice, cărți de specialitate, studii și articole, rapoarte arheologice, comunicări științifice, care toate ilustrează contribuțiile sale importante pentru centrul și nordul Moldovei, prin ilustrarea rezultatelor cercetărilor efectuate pe șantierele arheologice de la Cucuteni, Buznea, Târgu Frumos, Costești (jud. Iași), Fetești și Costâna (jud. Suceava), Tăcuta (jud. Vaslui), Ripiceni (jud. Botoșani).

Anul 2018, Anul Centenarului și, totodată, Anul European al Patrimoniului European, a avut o semnificație aparte și pentru orașul Târgu Frumos: aniversarea a 570 de ani de atestare documentară a localității Târgu Frumos și a 50 de ani de reatestare a orașului Târgu Frumos. Astfel, 5 octombrie 2018, Ziua Mondială a Educației, a constituit ziua de lansare a unei foarte valoroase cărți, realizate de echipa Dumitru Boghian, Sergiu Enea și alți autori, „Monografia orașului Târgu Frumos”, o lucrare de referință în domeniul istoriei naționale, care înscrie orașul nostru în patrimoniul cultural european.

Anul 2019 îl regăsește pe domnul Dumitru Boghian pe șantiere arheologice, în pline campanii de cercetare, cea mai recentă dintre acestea desfășurându-se la Tăcuta, județul Vaslui, pe frumoase meleaguri moldovene, campanie care s-a încheiat de curând, cu rezultate spectaculoase, despre care vom povesti în curând în interviurile care vor urma…

Pentru a vă oferi o imagine a muncii de-a lungul timpului din cadrul acestor campanii arheologice care au redat comunităților locale cercetate o identitate culturală europeană merituoasă, echipa Euroscola va organiza o expoziție de fotografii intitulată „Oameni care fac istorie”, în cadrul Conferinței „Educația schimbă vieți”, în data de 5 octombrie 2019, Ziua Mondială a Educației.

O poveste de succes rezumată la rândurile acestea încă prea puține pentru a descrie viața unui om, dar care ne îndeamnă pe toți să credem în șansa noastră, să credem în oameni, în potențialul de excelență al fiecăruia, să credem în educație, pentru că oamenii fac istorie, oamenii sunt istorie, pentru că „Educația schimbă vieți.” Istoria însăși este un domeniu al cunoașterii care plasează omul în centrul său de studiu și ne demonstrează și învață ce mult contează faptele sale în viața sa și a semenilor săi.

Advertisement

Published by historicalneculce

„Crede în șansa ta!” este proiectul EUROSCOLA al Liceului Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos, proiect prin care 24 de elevi s-au angajat într-o călătorie de evoluție interioară, de descoperire a resurselor personale, de conștientizare a impactului pe care îl au propriile acțiuni în modelarea unui viitor de succes, atât în plan personal, cât și asupra celor de vârsta lor, prin forța de inspirație pe care o poate exercita fiecare prin exemplul personal de gândire și acțiune.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: